Wały posiewne, gniotące, cambridge

 

Zabiegi wałowania są obecnie wykonywane coraz powszechniej, a to za sprawą korzyści, jakie przynoszą, czyli skrócenia czasu między kolejnymi czynnościami uprawowymi oraz poprawy efektywności wykonywanych zabiegów. Używanie wałów gniotących zmniejsza czas osiadania gleby po orce, sprawiając, że odstęp pomiędzy orką a siewem może zostać znacząco skrócony. Zaletą stosowania wałów posiewnych zaś jest lepsze podsiąkanie wody bezpośrednio po zasiewie, a co za tym idzie uzyskanie lepszych i bardziej wyrównanych wschodów. Nie bez znaczenia jest też fakt, że wał posiewny znacznie ogranicza ilość wystających kamieni, czyniąc późniejsze prace żniwne wykonywane kombajnem znacznie bezpieczniejszymi.

Ograniczeniem do użycia wału posiewnego jest jednak przewidywana pogoda, suchość gleby i jej rodzaj. O ile wałowanie w przypadku przejściowego braku opadów atmosferycznych przynosi znakomite efekty, o tyle w przypadku gleby przesuszonej nie należy się spodziewać korzystnych rezultatów przeprowadzonego zabiegu.

Do wałowania zarówno po orce, jak i po siewie stosuje się powszechnie wały typu Cambridge. Ich zadaniem jest intensywne kruszenie brył ziemi i ugniatanie gleby. Są zbudowane z umieszczonych naprzemiennie tarcz zębatych i gładkich pierścieni. Tarcze zębate mają większą średnicę niż gładkie pierścienie i obracają się niezależnie. Dzięki różnej prędkości obrotowej następuje samoczyszczenie się wału.

Zespół wałów gniotących produkowany przez firmę Armasz składa się z trzech wałów Cambridge o średnicy 450 milimetrów. Szerokość robocza zestawu wynosi 3,6 metra. Zespół jest wyposażony w wózek jezdny, a jego waga wynosi 1400 kilogramów.

WAŁY POSIEWNE, GNIOTĄCE, CAMBRIDGE

 

  • szerokość robocza 3,6 m
  • średnica wału 450 mm
  • składanie ręczne
  • waga 1400 kg

W celu zapewnienia maksymalnej wygody użytkowników przy korzystaniu z witryny ta strona stosuje pliki cookies.
Kliknij "Zgadzam się", aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.